Perník s pekanovými ořechy
Ingredience
Polohrubá mouka 2 hrnky
Sůl špetka
Vejce 1x
Máslo nebo tuk na vymazání
Kypřící prášek do perníku
Cukr krupice 1 hrnek
Ořechy vlašské 2 hrsti
Med 2 lžíce
Vlažné mléko 1 hrnek
Olej 1/3 hrnku
Ořechy pekanové 2 hrsti
Příprava
Dáme si rozehřát troubu na 180 °C vršek i spodek. (mezi tím smícháme ingredience v míse je to velice rychlé)
Do mísy postupně nasypeme 2 hrnky polohrubé mouky přidáme špetku soli (zvýrazní nám to chuť dezertu) přidáme jeden kypřící prášek do perníku, 1 hrnek cukru nejlépe třtinového dále přidáme 2 hrsti drcených vlašských ořechů (ořech rozdrtíme v ruce) a promícháme.
1 hrnek vlažného mléka ohřejeme v mikrovlnce (1 minuta bude stačit)
Do mísy s moukou a ostatními ingrediencemi přidáme 1 vejce, 1 hrnek vlažného mléka 2 lžíce medu a 1/3 hrnku slunečnicového oleje a důkladně promícháme.
(při použití kypřícího prášku tekuté ingredience přidáváme vždy naposled! A to z důvodu, aby se nám proces kypření nespustil příliš brzy a dezert nebyl nadýchaný, jak potřebujeme)
Hluboký pekáč si vymažeme kouskem másla nebo tuku a vylijeme zamíchanou perníkovou směs do pekáče z mísy a rovnoměrně rozetřeme po celém pekáči, posypeme pekanovými ořechy (2 hrsti) pekanové ořechy lehce zatlačíme do perníku, a vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme cca 20 až 25 minut.
(až začne cca po 20 minutách perník vonět z trouby píchneme do něj špejli a když jí vytáhneme a bude suchá perník je hotový a můžeme vyndat perník z trouby, v případě že špejle bude olepená pečeme dál a po 2 minutách pokus zopakujeme)
Přejeme Vám dobrou chuť.